Zriadenie prevádzkarne
Podľa § 17 ods. 1 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov prevádzkarňou sa rozumie priestor, v ktorom sa prevádzkuje živnosť; nie je ním priestor súvisiaci s prevádzkovaním živnosti ani technické a technologické zariadenie určené na prevádzkovanie živnosti alebo súvisiace s prevádzkovaním živnosti.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1991/455
Miestom podnikania fyzickej osoby je adresa, ktorá je ako miesto podnikania zapísaná v obchodnom registri alebo živnostenskom registri, alebo v inej evidencii ustanovenej osobitným zákonom.
Prevádzkareň sa ohlasuje nezávisle od ohlásenia živnosti (ak sa neplánuje zriadiť prevádzkareň od začiatku podnikania, môže sa zriadiť aj neskôr v priebehu podnikania).
Formulár oznámenia o zriadení (zrušení) prevádzkarne:
http://zivnostensky.urad-online.sk/zivnostenske-urady/vzory-tlaciva.php
Vznik prevádzky a jej nahlásenie úradom – komunikácia s úradmi
Nová prevádzka (prevádzkareň) – napríklad predajňa, obchod, reštaurácia, miesto, kde sa poskytujú služby a pod., sa musí nahlásiť na viacerých miestach.
Schválenie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)
Každý podnikateľ je povinný nechať si priestory, v ktorých bude podnikať, schváliť od RÚVZ.
Regionálne úrady:
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=section&id=6&Itemid=58
Povinnosť sa týka všetkých podnikateľov, aj živnostníkov a sro-čiek a dokonca aj všetkých právnických osôb, akými sú nadácie, neziskové organizácie či občianske združenia.
Povinnosť sa týka všetkých priestorov, v ktorých sa vykonáva (resp. plánuje) podnikateľská činnosť, okrem priestorov bývania.
Nahlásenie živnostenskému úradu
Pri zakladaní živnosti, prevádzkarne je potrebné nahlásiť túto skutočnosť v ohlásení o živnosti. Ak je už živnosť založená, nová prevádzkareň sa musí nahlásiť živnostenskému úradu najneskôr v deň zriadenia prevádzkarne.
http://zivnostensky.urad-online.sk/zivnostenske-urady/vzory-tlaciva.php
Pri nahlásení prevádzkarne je potrebné preukázať oprávnenie užívať nehnuteľnosť – preukazuje sa vlastnícke právo, užívacie právo alebo súhlas vlastníka nehnuteľnosti (výpis z listu vlastníctva, nájomná zmluva a pod.). Uvedie sa adresa prevádzkarne a to najneskôr v deň jej zriadenia.
Nahlásenie daňovému úradu
Zriadenie prevádzkarne je potrebné nahlásiť aj daňovému úradu. Lehota na splnenie tejto povinnosti je 30 dní odo dňa, kedy sa zriadi prevádzkareň. Túto povinnosť je možné splniť na jednotnom kontaktnom mieste (na živnostenskom úrade), ktoré to nahlási za Vás na daňový úrad.
http://www.minv.sk/?jednotne-kontaktne-miesta-v-sr
Právnická osoba, ktorá je registrovaná podľa § 49a ods. 1 a 3 zákona č. 595/2003 Z. z., o dani z príjmov, je povinná správcovi dane oznámiť vznik stálej prevádzkarne. Údaj o názve a umiestnení miesta podnikania alebo prevádzkarne je uvedený v piatej časti tlačiva Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie na daň z príjmov a daň z pridanej hodnoty:
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/REG/form.238.html
https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/DP/form.329.html
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/595
Nahlásenie obci
Vo väčšine prípadov obec alebo mestská časť, v ktorej sa prevádzkuje obchod či podnik, bude vyžadovať oznámenie o zriadení prevádzkarne. Túto povinnosť ukladajú všeobecne záväzné nariadenia obcí. Obce súčasne vyžadujú aj oznámenie otváracích hodín, ktoré podliehajú schváleniu obce. Lehota na podanie tohto oznámenia sa líši podľa obce či mestskej časti, väčšinou je to 5 až 15 dní pred či po začiatku vykonávania činnosti v danej prevádzkarni.
Nahlásenie “veterine”
Ak sa otvára akákoľvek potravinová prevádzka, musí sa prevádzka nahlásiť aj Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, resp. na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.
Táto povinnosť sa týka napríklad výrobní potravín, baliarní potravín, skladu potravín, predajní potravín, pekární, cukrární, bufetu, supermarketu, stánku s trvalým stanovišťom, stánku na trhovisku, ambulantného predaja, pojazdných kaviarní, automatov s potravinami, čerpacích staníc a pod.
Oznámenie treba odoslať alebo doručiť regionálnej veterinárnej a potravinovej správe podľa sídla podnikania.
Zoznam regionálnych veterinárnych a potravinových správ:
http://www.svssr.sk/zakladne_info/rvps.asp
Formulár nahlásenia:
http://www.svssr.sk/potraviny/info_ppp.asp
Slovak Business Agency
Doplňujúce informácie súvisiace so zriaďovaním prevádzkarne ponúka na svojej stránke aj Slovak Business Agency:
http://www.sbagency.sk/prevadzkaren-a-povinnosti-s-nou-spojene#.XS2VjMRnpaQ
SBA v roku 2019 vypracovala analýzu regulačného zaťaženia otvorenia prevádzkarne na Slovensku. Cieľom tohto dokumentu je nasledovné:
-
komplexná analýza povinností podnikateľa pri otvorení prevádzkarne, v závislosti od typu prevádzkarne,
-
porovnanie regulačného zaťaženia na Slovensku s právnou úpravou zriadenia prevádzkarne vo vybraných susedných štátoch,
-
navrhnutie opatrení na zníženie administratívnej záťaže a zvýšenie právnej istoty pri otvorení prevádzkarne.
Dokument je k dispozícii na stránke:
Analýza regulačného zaťaženia otvorenia prevádzkarne na Slovensku (SBA, 2019)