10. Vypracovať a na webovom sídle zverejniť informačný materiál, ktorý napomáha podnikom k zavádzaniu zásad správnej hygienickej praxe HACCP (tvorbe príručiek)
Zvýšiť informovanosť o tvorbe a vzoroch Príručiek správnej hygienickej praxe
Uznesenie vlády SR č. 51/2019, úloha č. B.10
Plnenie k 31.12.2019: ÚLOHA SPLNENÁ
Gestor a spolugestori
MZ SR, MPRV SR
Znenie opatrenia:
Vypracovať a na webovom sídle zverejniť informačný materiál, ktorý obsahuje základné požiadavky na príručky a usmerňujúci dokument Európskej komisie, ktorý napomáha podnikom k zavádzaniu zásad správnej hygienickej praxe HACCP (tvorbe príručiek), s prepojením na zoznam schválených národných príručiek dostupných na portáli Európskej komisie.
Uvedené informácie budú dostupné na webovom sídle MZ SR, MPRV SR, ÚVZ SR, ŠVPS SR a regionálnych úradov.
Súčasný stav
Každé zariadenie spoločného stravovania a potravinová prevádzka musí dodržiavať zásady správnej hygienickej praxe (HACCP). Na dobrovoľnom základe môžu prevádzkovatelia potravinárskych podnikov používať Príručky správnej hygienickej praxe, ktoré im uľahčia plnenie HACCP. Európska komisia zverejnila usmerňujúci dokument, ktorý napomáha podnikom k zavádzaniu zásad (tvorbe príručiek).
Z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín čl. 8 vyplýva, že vnútroštátne príručky správnej praxe vypracúvajú a šíria sektory potravinárskych podnikov, pričom úlohou orgánov úradnej kontroly potravín je odborne posúdiť tieto príručky.
Popis záťaže
Zaťažujúce finančné a časové náklady spojené s vypracovaním Príručky správnej hygienickej praxe.
Náklady
Administratívne, resp. nepriame náklady spojené s vypracovaním Príručky správnej hygienickej praxe.
Dôvody na zmenu (argumenty)
Schválené národné príručky a odporúčania k ich tvorbe sú ťažko dohľadateľné, podnikatelia o nich nemajú dostatočné informácie. Podnikateľom by mali byť dostupné jasne definované hygienické normy, o ktoré by sa podnikateľ mohol záväzne oprieť. Najmä malé a stredné podniky nie sú dostatočne oboznámené s procesom tvorby príručky. Úspora finančných nákladov u prevádzkovateľov potravinárskych podnikov.
Termín splnenia opatrenia
31.12.2019
Plnenie k 31.12.2019: ÚLOHA SPLNENÁ
Vypracované a zverejnený informačný materiál, ktorý obsahuje základné požiadavky na príručky a dokument EK, ktorý napomáha podnikom zavádzaniu správnej hygienickej praxe HACCP - tvorbe príručiek s prepojením na zoznam schválených národných príručiek dostupných na portáli EK.
MPRV SR: https://www.mpsr.sk/index.php?navID=47&sID=111&navID2=537
Legislatíva
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín
Zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov
Prínos
Zníženie priamych (v prípade vypracovania súkromným subjektom) a nepriamych finančných nákladov podnikateľských subjektov v zariadeniach spoločného stravovania a potravinárskych prevádzok.
Popis vybraných vplyvov
Podľa údajov ŠVPS SR bolo ku koncu septembra 2018 aktívnych potravinových prevádzok 34 016. Podľa odhadu MH SR sa realizácia opatrenia dotkne tretiny z nich (11 338 prevádzok).
Realizácia opatrenia bude mať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie odbúraním administratívnych nákladov, resp. mzdových nákladov na zamestnanca. Pracovný čas, o ktorý sa skráti doba vypracovania Príručky správnej hygienickej praxe je podľa odhadu MH SR 20 hodín. Pri priemernej hodinovej mzde 8,47 eur na zamestnanca, podnikateľ ušetrí 169,40 eur. Celkové ušetrené náklady na podnikateľské prostredie predstavujú 1 920 657 eur.
Realizácia opatrenia súčasne pozitívne ovplyvní správnosť vypracovania Príručky správnej hygienickej praxe, ktoré však nie je možné kvantifikovať.